Alle tiders historie

Senkningen av Blücher (kildeoppgave)

 

Fra to ulike kilder til hendelsen:

Kommandørkapteinen ved torpedobatteriet på Nordre Kaholmen:

”Da hender noe som ingen av oss vil glemme. Deutschland-Deutschland über alles bruser mot oss med djevelsk fanatisme av dem som går ned med vraket. De svømmer i den brennende oljen og de som har berget seg i land på holmen synger med i dette skingrende, uhyggelige kor. Det er det verste jeg noensinde har hørt. Det [fartøyet] sank dypere og dypere. Panikken steg om bord. Brennende deler av overbygningen nådde vannflaten. Tross de 3,5 kms avstand, hørte vi den voldsomme fresing da glødende jern sank i sjøen”.

 

En tysk matros:

” Vi under dekk befant oss i en fryktelig situasjon. Alle forsøk på å nå overdekket mislyktes, da luker og skott hadde kilt seg fast. Vi famlet oss fram gjennom bitende røyk uten å se noe. Våte klær foran nese og munn hjalp en del. Vi fant en ventil som sto åpen, og gjennom denne klatret vi langs et tau opp til dekket. Midtskipet sto i flammer, dessverre også livbåtene, et grufullt syn, men ingen fikk panikk – alle forsøkte å hjelpe. Etter hvert fikk krysseren sterkere slagside. Landgangstroppenes ammunisjon pep fresende og hylende gjennom luften. Utallige svømmevester brant. Vi ga svømmevestene våre til infanteristene, som i fullt utstyr hoppet i sjøen som holdt 1  Celsius. Min egen svømmevest hadde jeg gitt til en ikke-svømmer. Kulden fikk straks kroppen til å stivne. Armene sviktet…”

 Begge kilder fra Tamelander og Zetterling (2008): Nazitysklands invasjon av Norge 9. april, Spartacus Forlag.

 

Oppgaver:

1. Hva slags kilder er dette?

2. Hvordan vil du kildekritisk forholde deg til dem?

3. Hvordan påvirker synsvinkelen oppfatningen av hendelsen – og av tyskerne?

4. Er det opplysninger du finner i den første kilden som ikke framgår av den andre? Let i så fall videre i andre kilder for å undersøke dette nærmere.

Cappelen Damm
Cappelen Damm AS er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider